Inspire to Aspire – Scholen

Created with Sketch.
Over het programma:

Inspire to Aspire

Bij Inspire to Aspire worden studenten ingezet bij scholen om klassikale presentaties te geven over studiekeuze/studeren en om scholieren 1-op-1 te begeleiden als mentor. Per school wordt het programma vastgesteld aan de hand van de behoefte van de school en haar leerlingen.

Doel van het programma

In de huidige maatschappij kan het een uitdaging zijn voor scholieren om tijdens en na hun middelbare schoolopleiding te beslissen wat zij precies uit hun opleiding willen halen en waarvoor ze het doen. Het kiezen van een vakkenpakket of studie is niet altijd even makkelijk, veel scholieren raken overweldigd door alle keuzes. Diversity Talks en het Student Impact Centre hebben daarom Inspire to Aspire ontwikkeld, gefocust op het begeleiden van scholieren op hun pad naar het hoger onderwijs. Zo proberen wij kansenongelijkheid te bestrijden, vandaar ook dat wij vooral voor toekomstige eerste–generatie-studenten dit programma aanbieden.

Wat bieden wij aan?

Inspire to Aspire is een programma gericht op een aantal vragen en problemen waar scholieren van nu tegenaan kunnen lopen met betrekking tot studiekeuze, motivatie en hun toekomstige rol in de maatschappij. Het programma bevat meerdere componenten, hieronder een overzicht:

Klassikale sessies

Wij werken samen met scholen om daar klassikale sessies voor scholieren te organiseren, dit kunnen bijvoorbeeld presentaties zijn op het gebied van studiekeuze en studeren. De inhoud van dit programma, wordt in overleg met de school vastgesteld. Zo kunnen wij de focus op verschillende gebieden leggen aan de hand van de behoefte van uw leerlingen.

Mentoring

Bij het mentoring gedeelte van het programma wordt een scholier gekoppeld aan een student en deze zal hen gedurende het schooljaar helpen met vragen die niet makkelijk door ouders, leeftijdsgenootjes of leraren beantwoord kunnen worden. De studenten delen hun persoonlijke ervaringen en kunnen tot op een bepaald niveau de werkdruk voor leraren weghalen, door een stukje persoonlijke aandacht en begeleiding aan een individuele scholier te geven.

Rolmodellen

Met de school bespreken we ook welke studenten er geschikt zijn om op de desbetreffende school te komen vertellen. Wij geloven namelijk in de kracht van studenten als rolmodellen waar de scholieren zich in kunnen vinden, zo kunnen wij bijvoorbeeld proberen contact op te nemen met oud-leerlingen die iets kunnen vertellen over hun eigen ervaring met de overstap naar het hoger onderwijs.

Interesse?

Wil u met ons in gesprek gaan over de vormgeving van klassikale sessies op uw school? Of zou het mentorprogramma relevant zijn voor uw leerlingen? Neem contact met ons op via: inspiretoaspire@diversitytalks.nl.